Çok iddialı ve tartışmaya açık bir başlık öyle değil mi?
Geçmiş yıllarda sınıf içerisinde kıpırdayamaz, derin nefes bile almaya çekinirdik. Kendimizi ifade etmeye fırsat verilmezdi. Ancak teneffüslerde ya da okul saatleri dışında sokaklarda bu fırsatı kendimiz üretirdik. Nasıl mı? Oyunlar oynayarak. Yakartop, misket, saklambaç, beş taş… Aklınıza ne gelirse… En özgür zamanlarımızdı. Bu zaman dilimleri sadece vakit geçirmek olarak nitelendirilirdi. Ötesine akıl yorulmazdı. Şimdi ise çocuk gelişiminde oyunun, oyun oynamanın, oyun kurmanın öneminin farkındayız.
Oyunlar ister kuralı ve amacı olsun (game), ister kuralı ve amacı olmasın (play) geçmişten günümüze evrim geçirmiştir. Top, ip, misket oyunlarından , kutu oyunları, bilgisayar oyunları, telefon oyunları derken dijital oyunlar içerisinde bulduk kendimizi. Hatta 2D, 3D oyunların hızına yetişemez iken kızılaltı ışınlar ile hareketlerimizin komutlara dönüştüğü Kinect oyunları hayatımızın içerisinde.
Eğitim perspektifinden durum değerlendirecek olursak; En iyi öğrenme yollarından biri olan oyun; eğlendirerek öğrenmeyi sağlayan bir faaliyettir. Dijital dünyaya gözünü açmış günümüz öğrenci profili için derste oyun oynamak ideal bir yöntem. Tasarlanmış ya da tasarımını üstlendiğiniz oyun, pedagojik formasyonda yer alan ilkeleri ve hedef kazanımları barındırmalı ki eğitsel oyun adını alabilsin. Eğitsel oyun oynamanın çocuk gelişimi üzerinde hızlı düşünmek, problem çözmek, araştırmak, duygularını kontrol etmek, kendini ifade edebilmek, iş birliği yaparak öğrenmek, algoritmik düşünmek, öngörebilmek, özgüveni sağlamak, fiziksel aktivitede bulunmak, kazanmak, kaybetmek gibi beceriler kazandırdığını artık biliyoruz.
Eğitimci olarak ders planımızda oyuna yer vermemiz ama bunun da dozunu iyi ayarlamamız gerekmektedir. Aksi takdirde dersin niteliği istemediğimiz yönde değişebilir. Oyun tasarlama aşamasında oyunun kurallarını , hedeflerini , mekaniklerini, elementlerini ve ortamını iyi belirlemek gerekir. Diğer bir ifadeyle oyun tasarlamak yani oyunun kurgusundan hikayesinden sorumlu olmak profesyonellik gerektirebilir. Fakat ders planına etkinlik olarak oyun ilave etmek istiyorsak çeşitli basit yazılımlarda mevcut. Örneğin Draw Your Game benim de deneyimlediğim ve eğlendiğim basit bir ara yüze sahip. İstediğiniz hedef kazanımlar ölçüsünde başka yazılımlar kullanarak da kendi dersinizde kendi oyununuzu kurabilirsiniz.
Oyun oynamak boş vakti doldurmak demek değildir. Oyun oynamak; sınırlarını ve dozunu ayarladığımız takdirde eğlenerek kaliteli zaman geçirmektir.
Kaynaklar:
http://www.hurriyet.com.tr/egitim/cocuklar-icin-oyun-oynamanin-5-faydasi-40650234
Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Teknolojileri Yüksek Lisans Programı Eğitimde Çoklu Ortam Tasarımı dersi Oyun Ortamında Çoklu Ortam Tasarımı ders notları